Γιαπράκια Κοζάνης


Περι­γραφή:
Τα περί­φημα για­πρά­κια Κοζά­νης σε μια δοκι­μα­σμένη συν­ταγή για όλο τον χρόνο και όλη την οικογένεια

θα χρεια­στούμε: 

  • 1kg Κιμά Χοιρινό 
  • 1/2 kg Κιμά Μοσχαρίσιο 
  • 1 Λάχανο Αρμιά 
  • 1 φλυτζ. Ρύζι Καρολίνα 
  • 1 φλυτζ. Χυμό Φρέ­σκιας Ντομάτας 
  • 1 Κρεμ­μύδι ξερό 
  • 1 Πράσο 
  • 1φλυτζ. Ελαιό­λαδο 
  • 2 ποτή­ρια ζουμί από την Αρμιά 
  • Αλάτι, Μαύρο Πιπέρι, Μοσχοπίπερο

Πως το κάνουμε:

Σε ένα μεγάλο μπολ ετοι­μά­ζουμε την γέμιση για τα γιαπράκια.

Βάζουμε τον κιμά και από τα δύο είδη κρέ­α­τος μαζί και προ­σθέ­τουμε μέσα: το ρύζι, το κρεμ­μύδι ψιλο­κομ­μένο, το πράσο ψιλο­κομ­μένο, μισό φλι­τζάνι ελαιό­λαδο, ένα κου­τα­λάκι αλάτι, μισό κου­τα­λάκι μαυ­ρο­πί­περο, μισό κου­τα­λάκι μοσχο­κά­ρυδο και δυο κου­τα­λιές της σού­πας από τον χυμό φρέ­σκιας ντο­μά­τας. Ζυμώ­νουμε καλά ώστε όλα τα υλικά να ανακατευτούν.

Κόβουμε από το λάχανο το σκληρό μέρος της ρίζας σε κομ­μά­τια και τα τοπο­θε­τούμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσα­ρό­λας, ώστε να μην κολ­λή­σουν τα για­πρά­κια στο βράσιμο.

Παίρ­νουμε στο χέρι μας ένα λαχα­νό­φυλλο λίγο μεγα­λύ­τερο από την παλάμη μας. Βάζουμε με ένα κου­τάλι σού­πας μια κου­τα­λιά γέμιση στο κέν­τρο και την τυλί­γουμε με τις άκρες του φύλ­λου. Όταν κλεί­σει το σφίγ­γουμε μέσα στη χού­φτα μας σαν να το στραγ­γί­ζουμε για να κλεί­σει καλύ­τερα. Τοπο­θε­τούμε τα έτοιμα για­πρά­κια κατευ­θείαν μέσα την κατσα­ρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις.

Όταν τελειώ­σει η γέμιση ρίχνουμε πάνω από τα για­πρά­κια τον υπό­λοιπο χυμό ντο­μά­τας, τον αρμό­ζουμε και το υπό­λοιπο μισό φλι­τζάνι ελαιό­λαδο. Σκε­πά­ζουμε από πάνω τα για­πρά­κια με λαχα­νό­φυλλα, κλεί­νουμε την κατσα­ρόλα και βρά­ζουμε για μισή ώρα.

Μπο­ρούμε να κατα­λά­βουμε ότι τα για­πρά­κια είναι έτοιμα όταν το πάνω λαχα­νό­φυλλο έχει μαλακώσει.

Σερ­βί­ρον­ται σκέτα, αλλά αν αγα­πάτε τα καυ­τερά σημειώ­στε ότι τους πάει πολύ το μπούκοβο.

Πρέ­πει να ξέρετε: Αν δεν συνη­θί­ζετε να φτιά­χνετε το λάχανο ‘αρμιά’, μια δια­δι­κα­σία που κρα­τάει σαράντα μέρες, μπο­ρείτε να φτιά­ξετε γρή­γορα την δική αρμιά αγο­ρά­ζον­τας από το super market αυτό που λέμε ξινό.

Τα για­πρά­κια είναι το χρι­στου­γεν­νιά­τικο πιάτο της Κοζά­νης. το σχήμα του συμ­βο­λί­ζει τον νεο­γέν­νητο Χρι­στό τυλιγ­μένο στα σπάρ­γανά του.

 

Παρό­μοιες συνταγές: