Μαρινάδες για κρέας


Οι μαρι­νά­δες απο­τε­λούν παρα­σκευά­σματα που προ­ο­ρί­ζον­ται να ενι­σχύ­σουν αρω­μα­τικά και γευ­στικά το κρέας κάθε είδους αλλά ακόμα και λαχα­νικά. Συνή­θως τα αλεί­φουμε γύρο από το κομ­μάτι φαγη­τού που θέλουμε να μαρι­νά­ρουμε για κάποιο χρο­νικό διά­στημα ώστε να προ­σθέ­σει τη μυρω­διά της. 

Μαρινάδα

Το χρο­νικό διά­στημα εξαρ­τάτε από το είδος της μαρι­νά­δας πχ. οι όξι­νες μαρι­νά­δες θέλουν λιγό­τερο χρόνο από τις λιπα­ρές, καθώς επί­σης και από είδος το τρο­φί­μου που θέλουμε να μαρι­νά­ρουμε π.χ. τα λευκά κρέ­ατα θέλουν λιγό­τερο χρόνο από τα κόκ­κινα.

 

Ενδει­κτικά για τα κρέ­ατα μπο­ρεί να είναι από 8 ώρες μέχρι 24 ώρες ανά­λογα το είδος, την ηλι­κία του ζώου και τον τρόπο μαγει­ρέ­μα­τος. Για τα χοι­ρινά 4–6 ώρες είναι αρκε­τές. Για το κοτό­πουλο 2–4 ώρες και για τα ψάρια όχι παρα­πάνω από μια ώρα. Οι μαρι­νά­δες έχουν καλύ­τερο απο­τέ­λε­σμα εάν κλεί­σουμε το μαρι­να­ρι­σμένο τρό­φιμο αερο­στε­γώς κλει­στό.

Μαρι­νά­δες για κρέας:

Πρώτη:

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 σκε­λί­δες σκόρδο λιωμένες
  • 2κ.γ. θυμάρι, φρέ­σκο ψιλοκομμένο
  • 3 κλω­νά­ρια μαϊ­ντανό ψιλοκομμένο
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι

Δεύ­τερη:

  • 100 γρ. ξίδι, λευκό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. πιπέρι κόκ­κινο σε κόκ­κους σπασμένο
  • 1 κ.γ. μου­στάρδα σκόνη
  • 2 σκε­λί­δες σκόρδο λιωμένες

Τρίτη:

  • 500 γρ. τομάτα φρέ­σκια, ψιλοκομμένη
  • 90 γρ. σάλ­τσα σόγιας
  • 2 κρεμ­μύ­δια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο, τριμμένο

Τέταρτη:

  • 1 κιλό κρασί κόκ­κινο, ξυρό
  • 500 γρ. μπράντι
  • 280 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. θυμάρι, ξερό

Πέμ­πτη:

  • 420 γρ. μπύρας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.γ. πιπέρι μαύρο, σε κόκκους
  • 1 κ.γ. δεν­δρο­λί­βανο, φρέσκο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • χυμός & ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Έκτη:

  • 4 κλα­διά βασιλικό
  • 4 κλα­δά­κια μαϊντανό
  • 4 φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι

 
 

 

 

Κατηγορία: Συμβουλές